„РАЗЛИЧНИЯТ ДО МЕН”

Предаването, което сближава

Хората с увреждания в България имат своя нов медиен прозорец

Времетраене: 60 мин.

Периодика: Веднъж седмично в неделя от 14 до 15 часа

Жанр: Токшоу – разговор със събеседник в студиото, музикални интермедии

Макар на пръв поглед да се радват на известен медиен интерес, хората със специфични възможности и специфични потребности в България все още рядко припознават радио или тв предавания като своя територия. Амбицията на токшоуто „Различният до мен” е да бъде тъкмо такава територия.

Според статистиката в България живеят четиристотин и петдесет хиляди хора със специфични възможности и специфични нужди. И въпреки, че за тях напоследък започна все повече да се говори, медийното им присъствие още не съответства на тяхната представителност в обществото. Нека не забравяме, че към житейската реализация на всеки един човек с увреждания са съпричастни в по-малка или по-голяма степен неговите близки, така че близо половинмилионната група трябва да се удвои или утрои.

От февруари 2008 г. Програма “София” на Българското национално радио – 94,5 MHz откри още един медиен прозорец, през който житието-битието на хората със специфични възможности и специфични нужди да бъде опознато от останалите. Освен това в новото радиопредаване самите хора с увреждания излизат от социалната си изолация, от незабележимата си защитена среда за да се разкрият първоначално едни пред други, а в крайна сметка и пред обществото

Предаването не се опитва да прави една или друга политика с темата. Политики могат да правят гостите, които посещават всяка неделя студиото, обикновено един измежду многото хора с увреждания у нас. Макар че правенето на политики не е точно целта. С помощта на разговора и други радиопохвати в протичащия един час водещите Емил Янев или Кин Стоянов създават радиопортрет на своя гост – „различният до него”. Часът е разделен по рубрики: „Професията”, „Семейството”, „Приятелите”, „Случки от живота”, „Ти си един от нас”.

За по-сговорчивата атмосфера в студиото допринасят сполучливо подбраните музикални подложки. И така в края на часа, слушателите са станали свидетели как се ражда радиопортретът на един от тях. В ранния следобед на уикенда. За да продължат всекидневието си с повече кураж и упование.